Men vi kan jo ikke redde hele verden!

FN’s verdensmål repræsenterer muligheden for en ny og bedre verden for mange flere. Danske politikere skylder danskerne at udtale sig eksplicit om Danmarks medansvar for verden, skriver Steen Hildebrandt.

”Vi kan jo ikke redde hele verden”.

Enhver der følger med i samfundsdebatten, kender denne sætning, har hørt den utallige gange før. I løbet af nogle få minutter gentog en dansk partileder sætningen fire gange. Det skete i en tv-transmitteret partilederdebat for nylig. Men hvad er formålet med at gentage en så tom og helt overflødig sætning? Det er, at nogen tror, at sætningen opfanges i det danske folkedyb. Derfor repeterer partilederen sætningen overalt, hvor han kan komme af sted med det.

For svaret nede fra folkedybet antages at være: ’Nej, selvfølgelig kan vi ikke det. Og derfor er der ingen grund til, at Danmark gør en særlig indsats for verden, for det hjælper alligevel ikke. Vi er jo kun et lille land.’

Login

 • Anmeld

  Kurt Wissendorf Møller · Psykolog

  Vi er alle danskere for hele verden!

  “Jeg hævder ikke, at alle konventioner har evig gyldighed, men jeg hævder, at der er noget, der ikke er dynamisk og ikke kan og skal gradbøjes og fortolkes dynamisk. Og det er f.eks. den lige citerede sætning.” skriver Steen Hildebrandt.

  Jeg er helt enig, og når han siger, at vores politikere skal tage sig sammen til at se Danmark som en del af en hel verden, og at denne verdens mål er “ikke at efterlade nogen på perronen”, så har han udtrykt en solidaritet ikke bare med os danskere, men med hele verdens “danskere”, der tror på, at vores forpligtelser går ud over landets grænser.
  Tak for det, Steen Hildebrandt, vigtige ord på et meget vigtigt tidspunkt.

 • Anmeld

  Ulrik Jeppesen

  Gudstjeneste

  Så er der igen kaldt til gudstjeneste i kirken og vækkelsesprædikanten, Pastor Hildebrandt (SH) vil omvende tvivlere og helbrede syge med hjælp fra håndspålæggelse og påkaldelse af kunstnere, Gud og hvermand. Der bliver citeret fra Det Gamle FN Testamente, og prædikes fra Apostelen Hoeg's lignelse "Gennem dine øjne" hvor det åbenbares, at mennesker er programmerede til at dele.
  Fra prædikestolen kastes bandbuller mod "vulgær omgang med sproget" og "uskøn manipulation", fordi almuen, simple folk og bønder har en "alt for enkel måde at forstå verden på".
  Guds nåde og frelse nås kun gennem adlydelse af Dekalogen, de 17 bud, og man fornemmer, at SH mener, at det første bud skal være "Du må ikke have andre guder end FN". Det hele minder i dén grad om en ny verdensreligion.
  SH skriver, at der er ikke én eneste dansker, der mener vi skal "tage imod alle de bekvemmelighedsmigranter, som menneskesmuglerne bringer til Danmark, for at de kan nyde godt af det danske velfærdssamfund."
  Jeg ved ikke hvilken planet SH bor på, men det er der ufattelig mange danskere, der mener: debattører, højtstående embedsmænd, politikere, Venligboer Marstrand og stort set hele den "kreative klasse". Og det er jo bare overfladen. Man må nok opfordre SH til at læse debatterne i aviserne og høre radio og se TV.
  Desværre er denne holdning udbredt i hele den vestlige verden. Eksemplerne er legio: Fx i David Goodharts bog "The road to somewhere" beskriver forfatteren, hvordan landets højeste embedsmand (Gus O'Donnell) i 2004, drevet af ideologi, havde været primus motor for ubegrænset åbning for af indvandringen fra Østeuropa - hele syv år før EU-ordningen trådte i kraft. Selvfølgelig med den konsekvens, at UK som det eneste åbne land, modtog samtlige østeuropæiske immigranter. Regeringen anslog at der ville komme 13.000, men der kom 450.000. I et interview med forfatteren i 2011, fortæller O'Donnell at han "altid argumenterede for den størst mulige åbne dør til immigration" og "Jeg mener, at det er mit job at maksimere global velfærd og ikke national velfærd" (min oversættelse). Men hvem betaler regningen for ideologien? Det gør de arbejdsløse indfødte, der nu bliver omtalt som "white trash" og hvis frustrationer ignoreres. Der går en parallel direkte til Palestinenserloven og dens konsekvenser, som de fleste i dag bitterligt fortryder.
  Et andet nyere eksempel: Venligboerne arrangerer indsamling for at få immigranters familier til danmark. Et relativt lille engangsbeløb, men de mener, at der er ok, at den danske stat efterfølgende skal betale hundredevis af millioner i resten af deres liv - og desværre også deres mange efterfølgende generationer. Penge der går fra national velfærd, som fx sygehuse, læger, plejepersonale, skoler m.v.
  SH skriver om verdensmålene, at "Vi danske kan ikke og skal ikke redde verden" men også "Danmark kan gå foran". Det lyder som tvetunget tale. Det giver ingen mening, at et land som Danmark skal gå foran. Det er de tunge spillere der batter, først og fremmets Kina og USA der skal få foran.
  Kina har udfærdiget et flot dokument for implementeringen af målene. I 2015 stod Xi Jinping i Rosegarden sammen med Obama og udtalte om de kunstige øer i det Sydkinesiske Hav: "Relevant construction activity that China is undertaking in the Nansha Islands does not target or impact any country and there is no intention to militarize". Vupti, tre år efter står der militærbaser med luftforsvar, radarer og hangarplads til marinen. Gudhjælpe mig, om han ikke står og lyver direkte op i ansigtet af Obama og den samlede verdenspresse. ingen turde sigen noge, Obama mumlede lidt. I dag er det kun Trump, der tør kalde en spade for en spade - også fra FN's talerstol.
  Ang Kinas opfyldelse af verdensmålene, er der ingen udefra der der får lov til at kontrollere det. Kina kan påstår hvad som helst. De spiller med kun på skrømt, så de får fordel af deres eget momentum og et konkurrenternes langsommere tempo, alt imens Silkevejen (plus hær, flåde og luftvåben følger med) og deres diktatur og ideologi, breder sig med rystende fart til resten af verden.

 • Anmeld

  Kurt Wissendorf Møller

  Interessant kommentar fra Ulrik Jeppesen

  Ulrik Jeppesen er en meget vred mand med stærke synspunkter, der synes at være fastlåst i en forståelse af at alt ondt kommer østfra.
  Og måske især de, der bor i hans nærmeste nabolag, der bliver remset op i store mængder.
  Jeg undrer mig hele tiden over, hvor al denne vrede kommer fra. Ulrik Jeppesen skriver som den bedste fra den elite, han ikke vil være medlem af. Han kan oversætte fra engelsk til dansk, men han har svært ved at forstå, at Danmark har en rolle i verdenssamfundet og synes at mene, vi bare skal passe os selv og lukke os ude fra verden.
  Selv Dansk Folkeparti har da forstået, at Danmark er en del af denne verden ved fx at anerkende, at klimaforandringerne er menneskeskabte, og dermed må afhjælpes af verdens befolkning i fællesskab.
  Det er skræmmende, at UJ ikke har forstået, at vi ikke kan overleve alene, men kun hvis vi står sammen. Den tankegang, der ligger bag ved denne forståelse af verdens gang, rækker meget længere end idéen om, at det er nationalismen, der driver verden i disse år. Den ligger helt inde et sted i hjernen, hvor hverken social forståelse eller registrering af, hvor betydningen af det, der sker i omverdenen, ikke når frem. Hvad forklaringen kan være på det er ikke let at svare på uden videre, men det er som sagt skræmmende.

 • Anmeld

  Ulrik Jeppesen

  @Kurt Møller

  Du må hjertens gerne kalde mig "vred", hvis du får det bedre af det, og jeg kan afsløre, at jeg endnu ikke har set hverken kinesere eller østeuropærere i mit nabolag. Et dovent forsøg på nedgøring.
  Jeg pointerer blot, at det er dybt udemokratisk, at nogle få definerer, hvad moral er, og derefter beslutter at landets skatteborgere skal betale til fx masseindvandring, hvor integrationen er udsigtsløs, og fordi de er blevet for mange, kun går den forkerte vej - generation efter generation.
  Nu har eliten bestemt 17 "verdensmål". Kigger man dem efter, er det blot elastik i metermål. Tilfældigt nedslag: "Inden 2030 skal alle sikres adgang til pålidelig og moderne energiforsyning til en overkommelig pris". Alle de 17 mål adresserer problemer, der allerede er ved at blive løst og har været det længe, båret af de almindelige markedkræfter og teknologisk udvikling.
  Hele programmet er således sat i verden for at redde FN's omdømme som en synkende skude og skjule at organisationen ikke er i stand til at håndtere reelle problemer, men er druknet i korruption og ineffektivitet.
  Til gengæld kan eliten synge Hallejuja og puste sig op med verdensmålenes varme luft og give den "high five"-delinger på de sociale medier, som en klasse-markering til deres proselytter. Hvis man som politiker eller embedsmand engagerer sig i dem, måske en tåre eller grødet stemme i en video, ja, så er du sikret, som den ultimative drøm, en plads i en af elitens højborge, EU, FN m.v.
  Alt imens verdens virkelige problemer, Ruslands ekstremt agressive fremfærd, Kinas diktatur og hi-tech masseovervågning, opdragelsesfængsler m.v. som de forsøger at eksportere, befolkningseksplotion, global immigrationen osv. Dér sker der ikke en dyt.

 • Anmeld

  Kurt Wissendorf Møller

  Du rammer ved siden af, UJ.

  Verdensmålene er så demokratisk besluttede, som de kan blive, så din fortsatte fortælling om, at det er elitens projekt, der er vedtaget i Verdensmålene er simpelthen noget vrøvl, hvis ikke du samtidig fortæller, hvordan det så skulle være vedtaget.
  Det bliver jo især underligt, at du hævder disse mål er ved at blive løst, når du samtidig mener, at der er vigtigere problemer at løse.
  Du henviser her til Rusland og Kina.
  Ruslands adfærd bearbejdes konstant gennem restriktioner, og Kinas på tilsvarende vis.
  Da det ikke synes at være nok for dig, så vil det være herligt at høre, hvordan du synes det skal gøres.
  Skal vi bombe dem til de bliver medgørlige?
  Du må altså se at blive lidt mere konkret. Det der med bare at slynge påstande ud, fører ingen steder hen. Jo, måske får du det lidt mentalt bedre, men det løser ikke noget af det, du råber på.

 • Anmeld

  Ulrik Jeppesen

  @Kurt Møller

  Du har desværre en ubehagelig tendens til at blive personlig og nedladende i dine indlæg, så jeg stopper denne "debat". Jeg vil anbefale dig at gå til psykolog.

 • Anmeld

  Kurt Wissendorf Møller

  Det ærgrer mig.

  Det ærgrer mig, UJ, at du ikke vil debatere, men kun føle dig forulempet, men tak for rådet om psykologen. Jeg snakker lige lidt med mig selv.
  Og så håber jeg, at du helt fordomsfrit vil tænke videre over Steen Hildebrandt indlæg.
  Det fortjener mere, end du har ydet det indtil nu.

 • Anmeld

  Lars Røssell

  Tusind tak for en smuk artikel!

  Det er dejligt at læse smukke, kloge, ansvarlige og rigtige tanker.
  Ja, danskerne har altid hyttet deres eget skind, men klimaet kræver en aktiv indsats af alle som bor på jorden. En dansker forurener ca. 100 gange så mange som en afrikaner, dvs. Danmark forurener som 600 millioner afrikanere! Produktion, transport, mad, tøj og indkøb i prioriteret rækkefølge.
  Lad os komme i gang, det kan kun gå for langsomt.