Bare gå efter manden

KOMMENTAR: Det personlige og det forretningsmæssige kan ikke skilles ad. For hvem vil følge en retning, der ikke er sat af et rigtigt menneske, en, der både kan tage ansvar for succes og fejltagelser? Dagens ledelsesskribent giver sit bud på, hvordan personligt lederskab kan leves i praksis.

Af Michael Zink, underdirektør (VP) i Salesforce

I fodboldens verden har man vendingen om at gå efter bolden og ikke efter manden.

I min verden er det omvendt. Jeg synes, man skal gå efter manden. For uden personlige relationer er der ikke mange ting, der fungerer og det gælder både inden for salg, ledelse og udvikling.

Hvad enten det er 100 procent arbejdsrelateret, familie eller venner, der er anledningen til at mødes med andre mennesker, er min største anke, at for få tør stille sig selv til skue.

Jeg ønsker da heller ikke at være pauseklovn, men jeg vil gerne vise, hvem jeg er – turde vise noget af mennesket bag jobtitlen, uddannelsen, slipset, jakkesættet, tatoveringen, de altid glade og positive kommentarer osv. osv.

Vi er alt for tilbøjelige til at skjule os bag en facade, når vi reelt kan være så meget mere interessante som mennesker med de fejl, mangler og forskelligheder, vi nu engang alle har. Kort sagt er vi sjældent, hvad vi ser ud til, og hvis vi skal vurdere hinanden ud fra nogle så overfladiske kriterier, lærer vi jo aldrig hinanden at kende.

Hvis alt er så poleret, pænt og korrekt, betyder det ofte også, at al udvikling og fremdrift er gået tabt. Lad os få den åbne tænkning, holdningerne, provokationerne og udfordringerne på bordet. Jeg mener, at vi har godt af at have lidt patina og lidt kanter.

I bund og grund handler det om at bidrage til at gøre verden, virksomheden, samarbejdet og dialogen mere interessant og nærværende ved at bidrage med lidt af sig selv.

Derfor værdsætter jeg folk, der tør åbne op og vise sig selv, som de er.

Sig det, som du er

Som leder prøver jeg derfor at vise mig som det menneske, jeg er. Og lige så vigtigt: at stå ved, hvad jeg er. Det vil sige at tage ansvar for mine handlinger og for mig selv. Jeg mener, at jeg som leder bør gå foran og fungere som eksempel for andre.

På samme vis prøver jeg at signalere, at det er vigtigt at turde markere holdninger i teamet.

Den enkelte skal have lyst og mod til at sige sin mening over for teamet og i særdeleshed over for lederen. Det er ikke nødvendigvis nemt, men det er den eneste vej frem. Som man siger: Enighed gør stærk, men det er uenighed, der giver udviklingen. Så længe det foregår som dialog.

Jeg prøver selv at leve op til at sige det, som det er – som jeg er – og respektere, at andre mener noget andet i udgangspunktet, indtil de beslutninger er taget, som alle nødvendigvis skal arbejde ud fra.

Det giver også større spillerum for medarbejderne til at give ærlig feedback gennem deres adfærd og kommentarer. Det er en gylden mulighed for mig til at udvikle mig som leder – og måske træffe bedre beslutninger.

Uden at skulle fortabe sig i fortidens eksempler er det jo et faktum, at det er dem, der har turdet gå deres egne veje og måske været lidt skæve eksistenser på deres område, der har givet udviklingen. For nu at nævne nogle få: Galileo, Einstein, Jobs, Darwin … Verden har godt af at blive præsenteret for anderledes tænkning og af folk, der tør udtrykke det. Det er god inspiration og stof til eftertanke.    

Det personlige og nonlineære lederskab

For mig er det, hvad personligt lederskab handler om. Vi er ikke førerløse biler, vi er mennesker. Vi kan sætte en retning og en standard for, hvordan vi vil være og agere.

Derfor taler jeg også gerne i den indledende fase om mit budget og mine mål, selv om vi er et team. Det vil sige, at jeg tager ansvaret og også balladen – men succesen, den tilfalder teamet.

Motivation af mit team er væsentligt. For vi skal nå målene som et hold. Vi kan ikke gøre alt alene. Og i disse tider, hvor alt går så hurtigt, er den traditionelle lineært tænkende leder en kende udfordret. Ikke alt kan gøres ud fra de samme processer dag ud og dag ind.

Agilitet, evnen til at sætte medarbejderne fri og blive en eksponentiel leder er det næste trin. Jeg vil gerne bidrage til en innovativ kultur og hjælpe til vækst af virksomheden. Derfor skal mit personlige lederskab også være nonlineært.

Der skal være plads til begejstring, afvigelser fra normen og til at tage beslutninger, der flytter processerne fremad.

I en eksponentiel udvikling af samfund og erhvervsliv er det nødvendigt at følge med og selv blive eksponentiel. Erhvervsmæssigt ser vi deleøkonomier, datadeling gennem partnerskaber og hvorfor ikke også på det personlige plan: del ud af dig selv.

Det er bare noget personligt

Man siger ofte, at i salg og forretning er en tredjedel et spørgsmål om personlige relationer. Jeg mener, det er underdrevet. For det afgør både, hvem du vælger at tage i betragtning, og hvem du vælger at gøre forretning med i sidste ende.

Det er personer, der skaber tilliden til virksomheden. Og uden tillid, ingen forretning. Når det er sagt, vil jeg også gerne påpege, at forretning i dag, mere end vi har oplevet tidligere, er drevet af purpose. Vi vil som medarbejdere have vilje, holdning og hjerte hos de virksomheder, vi arbejder hos. Vi vil knytte personlige bånd.

Man hører det tit i film: “Det er ikke personligt, det er bare forretning.” Men det er skrupforkert på flere niveauer. Jeg vil mene, det handler om at tage den vending og vende på hovedet, for når det gælder forretning, er det nemlig i den grad også det personlige, det handler om.

Michael Zink har arbejdet med salg af it-løsninger i blandt andet Oracle og Columbus og er nu underdirektør med ansvar for Norden i it-virksomheden Salesforce.

Forrige artikel DF og Nye Borgerlige har skabt et politisk parallelsamfund DF og Nye Borgerlige har skabt et politisk parallelsamfund Næste artikel Værdier er nu engang det bedste styringsredskab Værdier er nu engang det bedste styringsredskab
 • Anmeld

  Andreas Kærgård · Underviser på Smartlearning.dk

  Med så få ord kan god ledelse beskrives

  Fantastisk inspirerende artikel i forhold til god autentisk ledelse. Når vi får denne type leder, bliver det igen sjovt at være leder i offentlige og private organisationer.

  Indægget matcher på en fin måde ledelses-kommissionens anbefaling om, at dårlige utydelige ledere skal fjernes.

  6 ✨ fra mig,.


Dansk rigmand: Beskat verdens rigeste og brug pengene på verdensmålene

Dansk rigmand: Beskat verdens rigeste og brug pengene på verdensmålene

Verdens rigeste må finansiere opfyldelsen af FN’s 17 verdensmål gennem ekstra beskatning, mener dansk-iranske Djaffar Shalchi. Han er vokset op på bunden af det danske velfærdsamfund, men er i dag mangemillionær. ”Filantropien kan ikke redde vores verden. Det kan beskatningen.”

Udkantslæge: Her behandler vi ikke patienterne ens

Udkantslæge: Her behandler vi ikke patienterne ens

KOMMENTAR: En læge i Grenaa og en læge i Århus midtby får den samme betaling for at tage sig godt af deres patienter. Men hvis de skal have lige god behandling, kræver det en meget forskellig indsats. Et lægefællesskab i Grenaa har taget konsekvensen og lavet deres egen udligningsordning mellem de stærkeste og de svageste patienter.

Danmark har fået et nyt parti: Velfærdspartiet

Danmark har fået et nyt parti: Velfærdspartiet

KOMMENTAR: Kommunernes Landsforening er blevet så stor en organisation, at den er mere slagkraftig end de fleste politiske partier. Det er ikke nødvendigvis sundt for den demokratiske samtale. 

Tech-giganternes tid varer ikke evigt

Tech-giganternes tid varer ikke evigt

Virksomheder som Google, Amazon og Facebook er blevet så store, at flere demokrater nu foreslår en opsplitning af techgiganterne. Men politikerne glemmer, at virksomheders dominans skifter hele tiden, mener Wall Street Journals Dan Gallagher. Derfor foregår debatten på forkerte præmisser.

Europa står foran et historisk skæbnevalg

Europa står foran et historisk skæbnevalg

Valget til Europa-Parlamentet 26. maj er det vigtigste nogensinde, fordi EU er under pres både internt og eksternt. Mens Brexit-processen har ført til voldsom kritik af Underhuset i London, har Europa-Parlamentet forvandlet sig fra et Mickey Mouse-Parlament til en central aktør i europæisk politik og en lovgivende forsamling med global rækkevidde.

Europa-Parlamentets yderfløje vokser

Europa-Parlamentets yderfløje vokser

Fløjpartierne med EU-skepsis på plakaten bliver stærkere i Europa-Parlamentet ved det kommende valg. Det kan i yderste konsekvens ramme centrale EU-politikker. Men også den liberale midte kommer til at stå stærkere.

EU er afgørende for danske klimaambitioner

EU er afgørende for danske klimaambitioner

Europa-Parlamentet spiller i en nøglerolle i EU’s kollektive klimapolitik – som også fastlægger Danmarks nationale klimamål. Derfor er grøn omstilling et kerneområde for alle danske medlemmer af Europa-Parlamentet.

Fort Europa er ikke længere et skræmmebillede

Fort Europa er ikke længere et skræmmebillede

Udlændingepolitikken har siden 2015 været det mest eksplosive tema i europæisk politik. EU har gennem aftaler med tredjelande og oprustet grænsekontrol reduceret antallet af illegale indvandrere, men der er fortsat ikke enighed om en fælles asyl- og indvandringspolitik.

Skat får central rolle i EP-valg

Skat får central rolle i EP-valg

Skattepolitikken er det sidste politikområde, hvor medlemslandene har fuld vetoret. Men Europa-Parlamentet har fået en vigtig skattepolitisk rolle – ikke mindst i kraft af konkurrencekommissær Margrethe Vestagers fokus på, hvordan national skattepolitik forvrider konkurrencen i EU.

Set, læst og hørt: Knud Aarup

Set, læst og hørt: Knud Aarup

Mandag Morgen har bedt Knud Aarup om tre kulturanbefalinger. Han fremhæver blandt andet 'Parasitterne' på Aarhus Teater og en bog om en kærlighedshistorie fra Auschwitz.

Lars Løkke udsteder garanti mod sygehuslukninger

Lars Løkke udsteder garanti mod sygehuslukninger

Statsminister Lars Løkke Rasmussen lover i et stort interview med Mandag Morgen om sundhedsreformen flere penge til sundhed, øget inddragelse af patienter i beslutningerne og flere hårde prioriteringer med oprettelsen af nyt behandlingsråd. Han freder de 21 akutsygehuse og ændrer sin fortælling af reformens konsekvenser. 

Erhvervslivet og Mette Frederiksen i ny alliance

Erhvervslivet og Mette Frederiksen i ny alliance

KOMMENTAR: Danmarks rolle som grøn frontløber er alvorlig truet. Men løsningen ligger måske i et potentielt parløb mellem erhvervslivet og Socialdemokratiet, vurderer Erik Rasmussen på baggrund af en konference, hvor Mette Frederiksen og virksomhederne fandt sammen om klimaet.

Et Brexit 'game of chicken': May spiller højt spil hele vejen til Bruxelles

Et Brexit 'game of chicken': May spiller højt spil hele vejen til Bruxelles

ANALYSE: Det britiske parlaments beslutning om at bede om en udskydelse af landets exit fra EU giver startskuddet til en ny nervekrig, både i Westminster og på et EU-topmøde 21. marts. Trods det ene nederlag efter det andet har Theresa May stadig ikke opgivet at skræmme modstanderne i sit eget parti til at stemme for sin Brexit-aftale.

Sådan vil et britisk 'no deal'-scenarie se ud for Danmark

Sådan vil et britisk 'no deal'-scenarie se ud for Danmark

Virksomheder og myndigheder i Storbritannien og resten af Europa er i fuld gang med at forberede sig på scenariet uden en Brexit-aftale den 29. marts. Et ’no deal’-scenarie byder især på nye toldafgifter, administrative byrder og tvivl om godkendelser.

Nej tak til konkurrerende e-bokse

Nej tak til konkurrerende e-bokse

KOMMENTAR: Staten risikerer at ramme sig selv i nakken på flere måder ved udbud af en digital postløsning. Det er vigtig og velfungerende fælles infrastruktur, der nu sættes i udbud. Og fordi vi alle er medejere af e-Boks gennem statens ejerskab af Post Nord, så vil tab af indtægter til det fælles system i sidste ende koste staten – og dermed skatteyderne – dyrt.

Værdier er nu engang det bedste styringsredskab

Værdier er nu engang det bedste styringsredskab

KOMMENTAR: Det er aldrig nemt at vende sin organisations tænkning på hovedet. I Aarhus Kommune arbejder vi på at vende det hele fra en indefra-og-ud-tankegang til en udefra-og-ind-tankegang. Det kræver tydelige værdier, nye begreber og – naturligvis – reformer.

Bare gå efter manden

Bare gå efter manden

KOMMENTAR: Det personlige og det forretningsmæssige kan ikke skilles ad. For hvem vil følge en retning, der ikke er sat af et rigtigt menneske, en, der både kan tage ansvar for succes og fejltagelser? Dagens ledelsesskribent giver sit bud på, hvordan personligt lederskab kan leves i praksis.

Karen Hækkerup: Sociale investeringer kan være et columbusæg

Karen Hækkerup: Sociale investeringer kan være et columbusæg

Med bred opbakning fra Folketinget skal Den Sociale Investeringsfond fremme investeringer for at undgå anbringelser af børn, forebygge livsstilssygdomme, undgå langtidssygemeldinger og hjælpe børn i familier med misbrug. "Kan ekstern kapital løfte velfærden, vil det være fantastisk," siger fondens formand, den tidligere S-minister, Karen Hækkerup.

Det offentlige føjer psykologiske tricks til værktøjskassen

Det offentlige føjer psykologiske tricks til værktøjskassen

Forestillingen om den rationelle borger er på vej ud hos offentlige myndigheder, som i stigende grad anvender adfærdsdesign, også kaldet nudging, til at påvirke vores valg i retning af vores eget eller samfundets bedste. Men grænsen mellem et kærligt puf og manipulation kan være hårfin.

Sådan spiller nudging på vores irrationelle sider

Sådan spiller nudging på vores irrationelle sider

Adfærdspsykologerne har samlet en værktøjskasse med psykologiske mekanismer, som kan anvendes til at påvirke folks handlinger. Det er virkemidler, der kan have stor indflydelse på, hvilke beslutninger vi tager, uden at vi er klar over det.

Virksomheder udnytter din dopaminhungrende hjerne

Virksomheder udnytter din dopaminhungrende hjerne

En gren af adfærdsdesign handler om at skabe vaner hos brugeren. Når det virker, kan det skabe en langt stærkere forbindelse mellem virksomhed og kunde. Men effekten kan også være så stærk, at det nærmer sig afhængighed.

Set, læst og hørt: Matias Møl Dalsgaard

Set, læst og hørt: Matias Møl Dalsgaard

Mandag Morgen har spurgt GoMore-stifter Matias Møl Dalsgaard om, hvad han har set, læst og hørt for nylig. Han anbefaler den afdøde musiker Jeff Buckley og en bog, der får ham til at mindes en tid, hvor hans liv drejede sig mere om kunst end om business.

Nyt job: Frands Fischer er Skanderborgs nye borgmester

Nyt job: Frands Fischer er Skanderborgs nye borgmester

Da stemmeslugeren Jørgen Gaarde pludselig har valgt at trække sig fra borgmesterposten i Skanderborg, overtager socialdemokraten Frands Fischer snart kæderne. Frands Fischers største udfordring bliver at sikre fortsat vækst i en af landets mest fremgangsrige kommuner.

Del Mandag Morgen kvit og frit i denne uge

Del Mandag Morgen kvit og frit i denne uge

Mandag Morgen er i forårshumør og deler denne uges nummer med alle, der er nysgerrige efter at se, hvad ugebrevet har at byde på. Du er også velkommen til at dele med dit netværk. Hent ugebrevet som PDF her. 

ATP anklages for omvendt Robin Hood

ATP anklages for omvendt Robin Hood

ATP-formand erkender udfordringer med fair fordeling af pensionspenge. Pensionsgigantens modeller tilgodeser nemlig de længstlevende, og det har de svageste grupper ikke nødvendigvis så megen gavn af, bekræfter Torben M. Andersen. At opdele pensionssparerne i risikogrupper kunne være en løsning, mener eksperter.

Influencere fik unge amerikanere til stemmeurnerne

Influencere fik unge amerikanere til stemmeurnerne

En amerikansk iværksætter mobiliserede tusindvis af youtubers og andre influencere til det amerikanske midtvejsvalg, der fik historisk høj valgdeltagelse blandt 18-24-årige. Influencere kan flytte stemmer, siger dansk forsker, men det er svært at måle deres indflydelse.

DF og Nye Borgerlige har skabt et politisk parallelsamfund

DF og Nye Borgerlige har skabt et politisk parallelsamfund

KOMMENTAR: Konkurrencen med Nye Borgerlige om en endnu strammere udlændingepolitik trækker DF væk fra positionen på midten af dansk politik. Duellen mellem Vermund og Thulesen Dahl torsdag syntes at foregå i sin helt egen politiske parallelverden. En verden langt fra kongemagerpositionen og regeringsmagten.  

Macron træder frem som Europas politiske leder

Macron træder frem som Europas politiske leder

ANALYSE: Statsministeriet var orienteret i forvejen, da Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, mandag aften fremlagde sine ambitiøse visioner for EU-samarbejdet. Udspillet er først og fremmest et oplæg til europaparlamentsvalget 26. maj, hvor Macron vil samarbejde med den liberale gruppe, hvor både Lars Løkke Rasmussen og Margrethe Vestager er forankret.

44 procent stemte elektronisk ved Estlands valg

44 procent stemte elektronisk ved Estlands valg

Ved de sidste ti valg i Estland har det været muligt at afgive sin stemme elektronisk fra sin computer. Ved valget i søndags benyttede næsten halvdelen af vælgerne sig af muligheden.

En tidlig indsats er måske ikke altid det bedste

En tidlig indsats er måske ikke altid det bedste

KOMMENTAR: Med inspiration fra den såkaldte Heckman-kurve er der bred enighed om, at jo tidligere i livet sociale indsatser sker, jo bedre. Det har haft stor indflydelse på dansk velfærdspolitik. Men resultaterne af en empirisk efterprøvning foretaget af to newzealandske forskere stemmer ikke overens med Heckman-kurven. Langtfra.

USA's politiske komet har en radikal grøn plan

USA's politiske komet har en radikal grøn plan

Moderate miljøorganisationer og demokratiske seniorpolitikere lægger luft til den plan for USA's grønne omstilling, The Green New Deal, som den nye unge stjerne i amerikansk politik, demokraten Alexandria Ocasio-Cortez, netop har fremlagt.

Folketingsvalget 2019: En kaotisk omgang alle mod alle

Folketingsvalget 2019: En kaotisk omgang alle mod alle

Med syv partiledere i blå blok og fem i rød har danskerne udsigt til en af de mest kaotiske valgkampe i nyere tid. Det gør det svært for Lars Løkke og Mette Frederiksen at udstede konkrete løfter. Mandag Morgens analyse baseret på samtaler med centrale politikere og embedsfolk viser store forskelle mellem S og V på otte konkrete områder. Et centralt spørgsmål kan afgøre valget.

8 områder der skiller Socialdemokratiet og Venstre

8 områder der skiller Socialdemokratiet og Venstre

Det kan nogle gange virke, som om man skal have luppen frem for at se forskellen på Socialdemokratiets og Venstres politik. Men Mandag Morgens gennemgang viser, at Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen på otte afgørende politikområder anviser to meget forskellige veje for Danmark. Se forskellene her.

Set, læst og hørt: Lasse Rich Henningsen

Set, læst og hørt: Lasse Rich Henningsen

Mandag Morgen har bedt Årets Leder 2018 Lasse Rich Henningsen om tre kulturanbefalinger. Han nævner blandt andet en fem år gammel Oscartale, der har gjort stort indtryk på ham.