Bare gå efter manden

KOMMENTAR: Det personlige og det forretningsmæssige kan ikke skilles ad. For hvem vil følge en retning, der ikke er sat af et rigtigt menneske, en, der både kan tage ansvar for succes og fejltagelser? Dagens ledelsesskribent giver sit bud på, hvordan personligt lederskab kan leves i praksis.

Af Michael Zink, underdirektør (VP) i Salesforce

I fodboldens verden har man vendingen om at gå efter bolden og ikke efter manden.

I min verden er det omvendt. Jeg synes, man skal gå efter manden. For uden personlige relationer er der ikke mange ting, der fungerer og det gælder både inden for salg, ledelse og udvikling.

Hvad enten det er 100 procent arbejdsrelateret, familie eller venner, der er anledningen til at mødes med andre mennesker, er min største anke, at for få tør stille sig selv til skue.

Jeg ønsker da heller ikke at være pauseklovn, men jeg vil gerne vise, hvem jeg er – turde vise noget af mennesket bag jobtitlen, uddannelsen, slipset, jakkesættet, tatoveringen, de altid glade og positive kommentarer osv. osv.

Vi er alt for tilbøjelige til at skjule os bag en facade, når vi reelt kan være så meget mere interessante som mennesker med de fejl, mangler og forskelligheder, vi nu engang alle har. Kort sagt er vi sjældent, hvad vi ser ud til, og hvis vi skal vurdere hinanden ud fra nogle så overfladiske kriterier, lærer vi jo aldrig hinanden at kende.

Hvis alt er så poleret, pænt og korrekt, betyder det ofte også, at al udvikling og fremdrift er gået tabt. Lad os få den åbne tænkning, holdningerne, provokationerne og udfordringerne på bordet. Jeg mener, at vi har godt af at have lidt patina og lidt kanter.

I bund og grund handler det om at bidrage til at gøre verden, virksomheden, samarbejdet og dialogen mere interessant og nærværende ved at bidrage med lidt af sig selv.

Derfor værdsætter jeg folk, der tør åbne op og vise sig selv, som de er.

Sig det, som du er

Som leder prøver jeg derfor at vise mig som det menneske, jeg er. Og lige så vigtigt: at stå ved, hvad jeg er. Det vil sige at tage ansvar for mine handlinger og for mig selv. Jeg mener, at jeg som leder bør gå foran og fungere som eksempel for andre.

På samme vis prøver jeg at signalere, at det er vigtigt at turde markere holdninger i teamet.

Den enkelte skal have lyst og mod til at sige sin mening over for teamet og i særdeleshed over for lederen. Det er ikke nødvendigvis nemt, men det er den eneste vej frem. Som man siger: Enighed gør stærk, men det er uenighed, der giver udviklingen. Så længe det foregår som dialog.

Jeg prøver selv at leve op til at sige det, som det er – som jeg er – og respektere, at andre mener noget andet i udgangspunktet, indtil de beslutninger er taget, som alle nødvendigvis skal arbejde ud fra.

Det giver også større spillerum for medarbejderne til at give ærlig feedback gennem deres adfærd og kommentarer. Det er en gylden mulighed for mig til at udvikle mig som leder – og måske træffe bedre beslutninger.

Uden at skulle fortabe sig i fortidens eksempler er det jo et faktum, at det er dem, der har turdet gå deres egne veje og måske været lidt skæve eksistenser på deres område, der har givet udviklingen. For nu at nævne nogle få: Galileo, Einstein, Jobs, Darwin … Verden har godt af at blive præsenteret for anderledes tænkning og af folk, der tør udtrykke det. Det er god inspiration og stof til eftertanke.    

Det personlige og nonlineære lederskab

For mig er det, hvad personligt lederskab handler om. Vi er ikke førerløse biler, vi er mennesker. Vi kan sætte en retning og en standard for, hvordan vi vil være og agere.

Derfor taler jeg også gerne i den indledende fase om mit budget og mine mål, selv om vi er et team. Det vil sige, at jeg tager ansvaret og også balladen – men succesen, den tilfalder teamet.

Motivation af mit team er væsentligt. For vi skal nå målene som et hold. Vi kan ikke gøre alt alene. Og i disse tider, hvor alt går så hurtigt, er den traditionelle lineært tænkende leder en kende udfordret. Ikke alt kan gøres ud fra de samme processer dag ud og dag ind.

Agilitet, evnen til at sætte medarbejderne fri og blive en eksponentiel leder er det næste trin. Jeg vil gerne bidrage til en innovativ kultur og hjælpe til vækst af virksomheden. Derfor skal mit personlige lederskab også være nonlineært.

Der skal være plads til begejstring, afvigelser fra normen og til at tage beslutninger, der flytter processerne fremad.

I en eksponentiel udvikling af samfund og erhvervsliv er det nødvendigt at følge med og selv blive eksponentiel. Erhvervsmæssigt ser vi deleøkonomier, datadeling gennem partnerskaber og hvorfor ikke også på det personlige plan: del ud af dig selv.

Det er bare noget personligt

Man siger ofte, at i salg og forretning er en tredjedel et spørgsmål om personlige relationer. Jeg mener, det er underdrevet. For det afgør både, hvem du vælger at tage i betragtning, og hvem du vælger at gøre forretning med i sidste ende.

Det er personer, der skaber tilliden til virksomheden. Og uden tillid, ingen forretning. Når det er sagt, vil jeg også gerne påpege, at forretning i dag, mere end vi har oplevet tidligere, er drevet af purpose. Vi vil som medarbejdere have vilje, holdning og hjerte hos de virksomheder, vi arbejder hos. Vi vil knytte personlige bånd.

Man hører det tit i film: “Det er ikke personligt, det er bare forretning.” Men det er skrupforkert på flere niveauer. Jeg vil mene, det handler om at tage den vending og vende på hovedet, for når det gælder forretning, er det nemlig i den grad også det personlige, det handler om.

Michael Zink har arbejdet med salg af it-løsninger i blandt andet Oracle og Columbus og er nu underdirektør med ansvar for Norden i it-virksomheden Salesforce.

Forrige artikel DF og Nye Borgerlige har skabt et politisk parallelsamfund DF og Nye Borgerlige har skabt et politisk parallelsamfund Næste artikel Værdier er nu engang det bedste styringsredskab Værdier er nu engang det bedste styringsredskab
 • Anmeld

  Andreas Kærgård · Underviser på Smartlearning.dk

  Med så få ord kan god ledelse beskrives

  Fantastisk inspirerende artikel i forhold til god autentisk ledelse. Når vi får denne type leder, bliver det igen sjovt at være leder i offentlige og private organisationer.

  Indægget matcher på en fin måde ledelses-kommissionens anbefaling om, at dårlige utydelige ledere skal fjernes.

  6 ✨ fra mig,.


Sophie Løhde har gjort rent bord

Sophie Løhde har gjort rent bord

Innovationsminister Sophie Løhde kan sætte flueben ud for alle seks dele i sin sammenhængsreform af den offentlige sektor. De fleste reformer ser ud til at overleve uanset resultatet af det kommende folketingsvalg.

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Set, læst og hørt: Franciska Rosenkilde

Københavns kulturborgmester, Franciska Rosenkilde (ALT) fortæller, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun kan blandt andet anbefale danseforestillingen 'Carrying a Dream' og et rørende interview med Master Fatman.

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

Venstrefløjen er klar til klimaafgift på tøj

En af klodens største klimasyndere er stort set gået under radaren, når politikerne taler grønne afgifter og regulering. Men nu er alle Mette Frederiksens støttepartier klar til at bruge afgifter til at sætte en bremse på tøjforbruget.

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

Modens klimatopmøde anklages for greenwashing

I et helt årti har Copenhagen Fashion Summit været modeindustriens eget internationale klimatopmøde. Men det har ikke for alvor gjort tøjbranchen mere bæredygtig, lyder kritikken fra en lang række forskere, som beskylder organisationen for greenwashing. Forskerne ser kun én vej frem: Færre varer af bedre kvalitet.

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

En brændende platform, der kan rykke forbrugsvaner

Er tøjbranchen i virkeligheden i gang med at bruge klimakrisen til at skabe nye behov hos forbrugerne, som nu skal skifte garderoben ud med ’grønt’ tøj, der får dem til at føle sig mere bæredygtige?

Men hvad skal vi leve af?

Men hvad skal vi leve af?

KOMMENTAR: Valgkampen har indtil nu kun handlet om den ene side af medaljen. Nu bør vi også tale om den anden. Hvordan skaber vi mere vækst i den private sektor og klarer den digitale omstilling?

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Den kinesiske kapitalisme giver globale rystelser

Vi står midt i et historisk skifte i Europas – og dermed Danmarks – forhold til Kina. EU’s markant skærpede tone over for styret i Beijing udgør både en trussel og en mulighed for danske virksomheder, mener dansk Kina-veteran.

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Ny dyr medicin eller 2.000 sygeplejersker?

Alene det seneste år har Medicinrådet anbefalet ny medicin, der kan komme til at koste samfundet over en milliard kroner. Det svarer til lønnen til 2.000 sygeplejersker. Men det er ikke Medicinrådets opgave at se på de samlede økonomiske konsekvenser af sine beslutninger. I næste uge skal Danske Regioner evaluere Medicinrådets praksis.

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

Danske Patienter: Ny medicin skal måles på livskvalitet

"Vi træffer beslutninger på dybt problematisk grundlag," siger Morten Freil, direktør for Danske Patienter og medlem af Medicinrådet, og efterlyser viden om, hvilke forbedringer i patienters livskvalitet ny medicin skaber.

Sådan måler man patienters livskvalitet

Sådan måler man patienters livskvalitet

Patienters svar på nøglespørgsmål kan afgøre, om ny medicin eller anden behandling tilfører patienterne mere livskvalitet – eller ej. Det sker på en række områder inden for sundhedsvæsenet, men endnu ikke, når det gælder ny medicin.

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionsrådsformand: Behov for skarpe prioriteringer af ny medicin

Regionernes formand er godt klar over, at der er et stykke vej til den ideelle prioritering af midlerne i sundhedsvæsenet. Men hun mener, Medicinrådet er et skridt på vejen. Det er trods alt kun en valgkamp siden, vi hørte to statsministerkandidater afvise at prioritere overhovedet, bemærker Stephanie Lose (V).

S og V vil oprette behandlingsråd

S og V vil oprette behandlingsråd

Prioriteringer kommer til at fylde mere i fremtidens sundhedsvæsen. Fremover skal nye behandlin­gers pris og effekt vurderes af et ekspertråd, mener både V og S. Men der hører enigheden også op.

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Set, læst og hørt: Steen Bording Andersen

Formand for Danmarks Biblioteksforening, Steen Bording Andersen, anbefaler en amerikansk radiokanal for rockelskere, en overbevisende udstilling på Louisiana og en biografi, der vækker minder fra hans ungdom i 1970'erne.

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Nyt job: Lars Sandahl Sørensen bliver DI's nye direktør

Dansk Industri har løftet sløret for, hvem der fremover skal stå i spidsen for organisationen. Valget er faldet på Lars Sandahl Sørensen, hvis største udfordring som ny direktør bliver at kombinere vækst med bæredygtighed.

Her er Løkkes og Mette F’s drejebog for Danmark

Her er Løkkes og Mette F’s drejebog for Danmark

Valget til juni afgør, om Lars Løkke Rasmussen eller Mette Frederiksen skal skrive drejebogen for dansk politik de kommende fire år. Mandag Morgen giver i denne analyse sit bud på de to statsministerkandidaters ti vigtigste prioriteringer i et blåt og rødt regeringsgrundlag. Analysen viser, at der tegner sig to meget forskellige veje for Danmark, afhængig af hvem der vinder valget.

Mette Frederiksens regeringsgrundlag: Et Danmark for alle

Mette Frederiksens regeringsgrundlag: Et Danmark for alle

Mette Frederiksen vil bekæmpe ulighed og prioritere velfærd frem for skattelettelser. Hun vil skrue op for klimaambitionerne, fastholde en stram udlændingepolitik og sikre bedre vilkår for folk i udkantsområderne. Og så får udsatte børn en særlig plads i hendes regeringsprogram.

Lars Løkke Rasmussens regeringsgrundlag: Gode tider skal gøres bedre

Lars Løkke Rasmussens regeringsgrundlag: Gode tider skal gøres bedre

Løkke vil fortsætte med at male Danmark blå. Hans nye regeringsgrundlag markerer en klar kant til Socialdemokratiet. Hans sundhedsreform får stor betydning for danskernes sundhed mange år ud i fremtiden. Investeringer for over 100 milliarder kroner i veje og tog vil præge Danmarks infrastruktur.

Årets valg vil styrke Danmark i EU

Årets valg vil styrke Danmark i EU

ANALYSE: Lars Løkke Rasmussen tog fusen på alle ved at lægge folketingsvalget 5. juni. Om dét bliver en fordel for ham selv eller for Mette Frederiksen, er endnu uklart. Men der er næppe tvivl om, at det vil trække stemmeprocenten ved EP-valget væsentligt op, og at det vil styrke Danmarks samlede engagement i EU.

Åbent brev til Danmarks klimabekymrede ungdom

Åbent brev til Danmarks klimabekymrede ungdom

KOMMENTAR: Valgene til Europa-Parlamentet og til Folketinget er to formidable muligheder for direkte indflydelse for alle jer unge, der vil have ambitiøse og ansvarlige politikker, uanset om det gælder klima, fremtidens jobmuligheder eller Danmarks plads i verden. Brug dem, og sørg for at få alle dine venner med, skriver Mandag Morgens europaredaktør, Claus Kragh (årgang 1963), i et åbent brev til tidens ungdom.

Sådan kan verdensmålene påvirke virksomhedsledelse

Sådan kan verdensmålene påvirke virksomhedsledelse

KOMMENTAR: Alle taler om FN’s verdensmål, og mange handler på dem. Men er de stadig relevante om 10-20 år? Jeg ser tre scenarier for, hvor verdensmålene finder deres leje. Hvor de lander har stor betydning for ledelse i fremtiden.

Venstre udsteder garanti mod nye lukninger af sygehuse

Venstre udsteder garanti mod nye lukninger af sygehuse

Regeringen freder alle de eksisterende sygehuse. Hverken de 21 akutsyge eller nogen af landets mindre sygehuse bliver lukket med den nye sundhedsreform, garanterer sundhedsminister Ellen Trane Nørby. ”En hullet garanti,” siger Socialdemokratiets Astrid Krag.

Socialøkonomisk totalforvirring i beskæftigelsesindsatsen

Socialøkonomisk totalforvirring i beskæftigelsesindsatsen

KOMMENTAR: En rapport, der skulle gøre Folketinget klogere på socialøkonomiske virksomheders bidrag til beskæftigelsesindsatsen, indeholder grundlæggende fejl, lyder kritikken fra fire folk i branchen. Her er deres bud på et mere systematisk blik på virksomhederne samt tre teser for nytteværdien i forhold til beskæftigelsen af udsatte.

Pensionsbosser uenige om olieinvesteringer

Pensionsbosser uenige om olieinvesteringer

Den ene tror på, at dialog kan gøre Exxon og Shell grønnere. Den anden mener, at man bør sælge sine aktier i olieselskaberne. To danske pensionsdirektører forvalter milliarder af pensionskroner, men de er langtfra enige om, hvordan man bedst hjælper klimaet, når medlemmernes opsparinger skal investeres.

Nu rykker danskerne sammen om EU

Nu rykker danskerne sammen om EU

Fire ud af ti europæere er så vrede på både EU og deres nationale politiske system, at de drømmer om revolution, viser ny stor analyse. Danmark stikker helt af i den modsatte retning: Danske vælgeres tillid til de politiske systemer i Danmark og EU er den højeste i hele Europa.

Frederiksen står alene blandt EU's socialdemokrater

Frederiksen står alene blandt EU's socialdemokrater

Mette Frederiksen fremstår som en langt mere forbeholden europæer end forgængeren Helle Thorning-Schmidt. Når det gælder skat og klima, kan hun sagtens arbejde sammen med andre socialdemokrater i EU. Når det gælder udlændingepolitikken, hører hun hjemme i den konservative lejr i EU.

EU er vigtigt for Løkke

EU er vigtigt for Løkke

Lars Løkke Rasmussen går til EP-valget på en langt mere EU-positiv dagsorden og retorik, end man har hørt fra ham i flere år. Venstre vil styrke EU's skatte- og klimapolitik. Løkke kan drage nytte af et sent folketingsvalg til at sikre sig et EU-job, selvom han skulle tabe statsministerposten.

Norden er ved at blive en europæisk magtfaktor

Norden er ved at blive en europæisk magtfaktor

Norden er ved at udvikle sig til en betydelig regional aktør i Europa. Putin-Brexit-Trump-bølgen har givet ny energi til det nordiske samarbejde, der udvikler sig hastigt inden for sikkerhedspolitik, energi og digital erhvervsudvikling.